Vogels op en rond 'Hoor de Stilte'

Op en rond bungalowpark Lanka hoor je de stilte. De natuurlijke omgeving is een walhalla voor vele vogelsoorten, een prachtige plek voor ornitologen en vogelspotters. De stilte die je hoort wordt vaak slechts doorbroken door vogelgeluiden, het gezang van vele Drentse vogelsoorten. En wie weet waar te zoeken, kan in de omgeving van bungalowpark Lanka ook regelmatig zeldzame vogels spotten

Vogels spotten in Drenthe

Wil je vogels kijken in Drenthe? Dan is bungalowpark Lanka de ideale uitvalsbasis. Je verblijft hier midden in de natuur, nabij maar liefst drie nationale parken: Dwingelerveld, het Drents Friese Wold en de Weerribben-Wieden rond Giethoorn. U vindt hier alle inheemse vogels en trekvogels, onder meer watervogels, zangvogels, roofvogels en weidevogels. Er zijn er te veel om op te noemen. Daarom beperken we ons op deze pagina tot het benoemen van de meest voorkomende lente- en zomervogels.

De natuurlijke omgeving is een walhalla voor vele vogelsoorten, een prachtige plek voor ornitologen en vogelspotters

Grote bonte specht

Deze specht is veel te zien en te horen in de bomen van Lanka. In het voorjaar roffelt hij op takken. Geluid: scherp kiek. Hij nestelt in zelf uitgehakte boomholten, ook in nestkasten. In de winter komt hij ook aan de voedertafel en hangt aan vetbollen.

http://www.vogelgeluid.nl/grote-bonte-specht

Roodborst

Wie kent dit vogeltje niet? In het voorjaar en najaar hoorrt u zijn parelende zang. Op Lanka zijn er heel wat paartjes roodborsten te vinden. In de winter  kunt u hem helpen door bijvoorbeeld fijngehakte appel te strooien.

http://www.vogelgeluid.nl/roodborst

Heggenmus

Ondanks zijn naam hoort de heggenmus niet tot de mussen. Dat is al te zien aan zijn snavel die veel langer en spitser is dan van de mus. Al vroeg in het jaar hoort u zijn leuke vlugge liedje. U vindt hem in tuinen. In dicht bos zult u hem niet snel zien.

http://www.vogeldagboek.nl/node/235

Merel

Op bungalowpark Lanka is de merel zeer algemeen. Man merel is zwart, vrouw bruin. Hij komt vooral aan de rand van het bos en in tuinen voor.

http://www.vogeldagboek.nl/node/250

Zanglijster

De zanglijster komt relatief veel voor op Lanka. Het lijkt echter wel dat de lijster onder invloed van het gunstige weer in 2014 veel concurrentie van de merelhausse heeft gehad. Hij is veel schuwer dan de merel en in zijn zang, die velen even mooi vinden als die van de merel, zitten veel herhalingen. De zanglijster eet graag slakjes. De slakkenhuizen slaat hij kapot op stenen, bijvoorbeeld die van terrassen van Lanka-huizen.

http://www.vogelgeluid.nl/zanglijster

Tuinfluiter

Dit vogeltje is even groot als de zwartkop hieronder, maar veel minder talrijk. Hij houdt zich liefst op in open terrein met laag struikgewas, langs de randen van Lanka. Hij schuilt graag in de struiken. Het mannetje kan heel lang en luid achter elkaar zingen. De zang is merelachtig.

http://www.vogeldagboek.nl/node/213

Zwartkop

De zwartkop heet ook zwartkoptuinfluiter. Hij is op Lanka veel te horen op open plekken in het bos. De man heeft zoals zijn naam al zegt een gitzwart kopje, maar de kop van het vrouwtje is lichtbruin. Het vrouwtje is veel moeilijker te observeren dan de man. De mooie strofen in het lied van de zwartkop beginnen vaak zacht met heel sterk jubelend einde.

http://www.vogeldagboek.nl/node/214

Bijna alle foto's en de meeste vogelgeluiden zijn afkomstig van de website Vogeldagboek van vogelkenner Adri de Groot, een site met een schat aan informatie over vogels waarop je je gratis kunt abonneren. Dank aan Adri voor zijn toestemming om het materiaal te gebruiken.